maandag 16 februari 2009

Wat een basketbalweekend!!!

Terwijl vele ogen (van basketballiefhebbers wel te verstaan) dit weekend richting Phoenix keken voor het jaarlijkse NBA festijn akrobatisch basketball showtime (ik moet eerlijk toegeven dat ik de rookies game, de dunk competitie en de Allstars game opgenomen heb, maar dat ik geen geld zou geven aan dit gechoreografeerde pseudo-basketball event, want ik vind er niets authentieks aan), zat ik live te genieten van Real Madrid-Tau en keek erna nog eens naar bepaalde passages op video.

Over authenticiteit gesproken : Tau is de onbetwiste leider in de Spaanse Liga ACB, verloor slechts een enkele keer dit seizoen, maar had steeds met duidelijk verschil gewonnen tegen de andere toppers. Ook op zaterdag ging dat die richting uit, want al vlug in het eerste kwart keek Real Madrid tegen een achterstand van 10 punten aan. Ondanks het gewroet onder de ring van een geïnspireerde Axel Hervelle (die maar liefst 33 minuten op het veld stond), groeide die achterstand aan in het tweede kwart (max. 22 punten verschil). Het derde kwart veranderde deze schijnbaar hopeloze situatie nauwelijks : een grandioze Igor Rakocevic hield Tau overeind, terwijl Axel Hervelle en Louis Bullock voor weerwerk probeerden te zorgen. Technische fouten van coach Joan Plaza en Quintin Hosley hielpen Real Madrid natuurlijk ook niet vooruit. In het vierde kwart gebeurde dan het onwaarschijnlijke : Tau viel stil, de driepunterschieters van Real Madrid schoten raak en een 19-3 bracht de wedstrijd in evenwicht. Met een gelijke stand op een dikke minuut voor tijd kan alles gebeuren, omdat dan de taktiek primeert. Deze final de ataque werd beslecht in het voordeel van Real Madrid : zelfs Igor Rakocevic miste een vrijworp.

De uitblinkers waren Rakocevic, Bullock en Hervelle die alle drie ca. 30 minuten speelden. Misschien een extra uitblinker was het publiek : de sfeer in Vistalegre was geweldig, niet enkel de RM supporters lieten van zich horen, ook de beperkte Baskonia-achterban deed zijn ding...en maakte deze wedstrijd een modelvoorbeeld van wat basket voor mij betekent!