maandag 16 februari 2009

Maccabi op bezoek...alle hens aan dek!

De week ervoor was Maccabi al in Spanje voor de wedstrijd tegen Barcelona. Ze verloren echter dik en moeten in de thuismatch 20 punten ophalen, willen ze een positief basket-average hebben voor kwalificatie voor de kwartfinales van de Euroligue.
Nu wordt er gespeeld in Vistalegre in Madrid, waar ze vorig jaar Real Madrid uit de kwartfinales kegelden. Zien wat het nu wordt.
Wonder boven wonder kijkt Real Madrid niet meteen tegen een achterstand aan (wat de laatste wedstrijden nogal de gewoonte is), maar voordeel halen uit de balverliezen van Maccabi zit er niet meteen in. De verdediging heeft tijd nodig om zich op te bouwen, er zijn enkele vreemde scheidsrechterlijke beslissingen (hoewel Maccabi's spelverdeler Arroyo duidelijk vergedreven contactbasket speelt, if you know what I mean, krijgt hij zelfs geen opmerking van het arbiterstrio), maar de goede directie van Pepe Sánchez werpt dan toch vruchten af : bij de rust heeft Real Madrid een positief saldo van 6 punten (met een erg mooie triple van Axel Hervelle op de valreep). Na de pauze tracht Maccabi terug te vechten, wat hen niet lukt in het derde kwart en drie opeenvolgende triples in het vierde kwart maken dat Real Madrid Maccabi quasi dezelfde nederlaag aansmeert als Barcelona (19 punten verschil).

Tijdens deze wedstrijd (zoals bij alle wedstrijden van deze wedstrijddag) werd het anti-HIV programma van 46664 (gevangenisnummer van Nelson Mandela) in de kijker gezet : de spelers (hoewel ik het enkel zag bij de spelers van Real Madrid) hadden een 46664 tatouage, en de kapitein van de lokale ploeg maakte een praatje over het programma voor de opgooi. Ik vermoed dat Zinedine Zidane aanwezig was in het kader van dit programma.
Er waren echter ook andere extrasportieve activiteiten : enkele bezoekers hadden Palestinavlaggen en/of Arafatsjaaltjes binnengesmokkeld en ze probeerden die tentoon te spreiden voor de neus van het handvol Maccabisupporters. Die zaten een vijftal rijen achter ons, dus zagen we ook hoe een undercover agent een van deze protestanten wegleidde. Buiten was de extra politie-aanwezigheid ook duidelijk te zien : nog nooit hadden we zoveel speciale troepen-combies aan het Vistalegre zien staan! Erg raar, maar hierover verscheen de volgende dag in de kranten niets. Dikwijls overschaduwt het politieke aspect namelijk het sportieve.

Geen opmerkingen: