vrijdag 26 september 2008

Vrienden terugzien in Lorraine

Na een onderbreking van drie jaar hebben we onze jaarlijkse visite aan ex-collega's die allen naar Lorraine verhuisd zijn en vrienden gebleven zijn, terug opgepikt.

Hoewel er wat "schoonheidsfoutjes" waren (Irène die dacht dat ze op donderdag was teruggekeerd van een bezoek aan haar broer in de VS, maar het was al vrijdag...), hielden we aan onze traditionele planning : op vrijdag samenkomen in de buurt van Nancy en overnachten bij Régis & Christelle; afspreken met iedereen op zaterdag en zondag en overnachten bij Cathy & Frank.
Op vrijdagnamiddag reed ik met Christelle mee en kon ik de drie schooltjes/crèche bezoeken waar Camille, Baptiste en Mathilde hun dagen doorbrengen...en thuis bereidde Régis een stevige maaltijd. Irène had nog haar jetlag, dus was het voor eens niet ik die vlot doorbabbelde terwijl de ander in slaap viel.

Op zaterdagmorgen eerst Mathilde inschrijven voor een activiteit muurklimmen, dan naar Metz waar er voor 9 volwassenen en 8 kinderen gereserveerd was in de Buffalo Grill. Gelukkig was het weer mooi en konden de kinderen intensief gebruik maken van het springkasteel. Erna Cathy en Frank achterna naar hun nieuwbouw die nog steeds volop "werf" is, al wonen ze er al ruim een jaar in. We wandelden naar een beeld van O.L.V. met Glück auf, wat de mijnwerkers elkaar toewensten bij het wisselen van de shift. En hier ook een lekker maal met urenlang bijbabbelen.


Zondagmorgen dan : Julie naar de muziekles en Maxime reed mee. Dan een heerlijke pot au feu van meesterkok Frank en een lekkere pruimentaart van patissière Cathy. We reden naar huize Cybèle en Thomas, waar Irène en ik auto achterlieten en elk bij een familie in de auto kropen. Samen naar St-Nicolas voor een bezoek aan het musée de la bière; Cathy had in een naburig dorp koorrepetitie. Vooral de oude brouwzaal met koperen ketels en de art nouveau gebouwen waarin ook een art nouveau degustatieruimte te bewonderen valt, konden ons bekoren. Ter gelegenheid van de journèes du patrimoine werd er ook een heus bier gebrouwen in een microketeltje. Na een stop ten huize Cybèle en Thomas waar Olympe en Ulysse hun speeltjes toonden aan de andere kinderen en waar we de katjes die enkele weken geleden geboren waren, aaiden, reden Irène en ik verder naar huize Jackye en David. Daar bekeken we wat David zoal gedaan had in hun huis sinds ons laatste bezoek en aten we pizza, terwijl Ruben in zijn speelkamer vrij spel kreeg. Alweer laat keerden we terug naar ons bed bij Cathy & Frank, waar iedereen al sliep.
De laatste morgen was het rennen geblazen : Irène en Frank reden naar het station, de kinderen met Cathy naar school en ik vertrok richting België, en trok tijd uit voor shopping in Frankrijk en Luxemburg. Volgend jaar komt er zeker een volgend bezoek, want Jackye en David zijn zoals ik ook van 1969 en een nieuw voordeur moet gevierd worden, of niet soms?

Geen opmerkingen: