donderdag 28 augustus 2008

Spaans basketball

Er is tijdens de Olympische Spelen veel te doen geweest rond het Spaanse (mannen)basketball. Gelukkig hebben ze hun criticasters de mond gesnoerd met een prachtige finale en zelfs bijna winst tegen favoriet USA.
In de Belgische pers is er nauwelijks een woord over verschenen, maar blijkbaar vonden Britse en Amerikaanse journalisten een van de reclamefoto's van de Spaanse (voor)selecties basket "racistisch". Die foto's beeldden de spelers en speelsters af met hun vingers aan de ogen om zo het spleetogeneffect te krijgen dat we allemaal wel kennen. De Spelen vinden plaats in Beijing en zodoende was de link gemaakt. Allerhande Chinezen (de keldingsponsor van de basketploeg, Li Ning - de Chinese ambassade in Madrid - Chinese atleten in Beijing) mochten dan wel beweren dat ze de geste van de Spanjaarden niet storend vonden en natuurlijk was de geste helemaal niet kwetsend bedoeld, toch schreeuwden de Britse en Amerikaanse pers moord en brand (én wilden ze verontschuldigingen van de Spaanse spelers, én eisten ze straffen voor de Spaanse NBA-ers) . Terwijl ik persoonlijk de beelden van het USA team tijdens de laatste wereldkampioenschappen in Japan kwetsend én helemaal niet onschuldig vind : de spelers maakten immers een militair saluut...terwijl we allemaal weten wat er tijdens en na WOII gebeurd is!
Soit, op het terrein won USA in de voorronde gemakkelijk van alle tegenstanders, zelfs van Spanje die een 37puntenverlies noteerden. De enige wedstrijd waar USA er niet zo gemakkelijk overwalste was de finale tegen Spanje. En dan zie je net hetzelfde gebeuren als in voetbalwedstrijden van "kleine" landen tegen Brazilië en Argentinië : de scheidsrechters knijpen ergens de oogjes dicht voor fouten tegen de algemene regels van deze grootlanden. Net zo in de basketfinale van de Olympische Spelen 2008. De spelregels zijn die van FIBA, maar de scheidsrechters floten weinig of geen van de typische loopfouten van de Amerikanen, kwamen niet systematisch tussenbeide bij gevallen van foutieve verdediging met de armen (in NBA maak je niet noodzakelijkerwijze een fout wanneer je je armen niet recht omhoog hebt in verdediging, waarschijnlijk omdat "double teaming" of meervoudige verdediging sowieso niet toegestaan is daar) en af en toe gaven ze zelfs de indruk niet te weten wat er volgens de regels moest gebeuren (inworp aan baseline of aan middenlijn in laatste minuut van wedstrijd na time-out)...
je weet het natuurlijk nooit, maar ik heb echt het gevoel dat Spanje had kunnen winnen met een passende arbitrage. Niet dat ik gewed had op een gouden medaille (daarvoor vond ik enkele spelers niet genoeg op hun niveau spelen tot moment van finale), maar ik vind dat eerlijkheid, zeker op scheidsrecherlijk vlak, steeds moet primeren op dit soort competities!

Dus : bravo Carlos, Felipe, Pau, Ricky, Rudy, Alex, Berni, Raúl, José Manuel, Marc, Juan Carlos en Jorge...de finalematch die ik opgenomen had op video gaat zeker bewaard worden. Kapitein Carlos (die ik volg sinds zijn periode, onder voormalig nationaal coach Pepu en samen met Felipe en Felipe's broer Alfonso, bij Estudiantes) stopt ermee; met zijn 6 internationale seniorenbasketmedailles is hij alleenheerser in Spanje, maar als je jonge spelers ziet zoals Ricky (17 jaar en tijdens het tornooi uitgegroeid tot basisspelverdeler!), weet je gewoon dat Spanje de volgende jaren nog meer medailles gaat halen.

Geen opmerkingen: