donderdag 28 augustus 2008

Fiestas in Sanse

Zoals ik al zei in een vorig stukje : Sanse is volop in fiestas! Voor ons is dat in de eerste plaats vervelend, want er is luide muziek tot de vroege ochtend en enkele uren erna worden we weer wakker door de schoten die de encierro aankondigen. Ja, zoals in Pamplona (Sanse wordt soms ook wel Pamplona chica, of klein Pamplona, genoemd) worden de stieren niet rechtstreeks naar de stallen van de stierenring geloodsd, maar moeten ze zelf nog een km ofzo lopen, met een massa "onnozelaars" (zoals ik ze pleeg te noemen) die voor hen uit lopen. Soms vallen er gewonden en uiterst zelden doden, maar het is en blijft een mogelijkheid, want zelfs als de stieren je niet met hun hoorns verwonden, kunnen ze met hun gewicht serieuze schade aanrichten. 's Avonds om 7pm is er dan de corrida.

Van de encierro zelf en de corrida hebben we geen last, maar de kermis en de eetkramen net over onze deur zorgen voor genoeg (geluids)overlast. Dit jaar hebben we de weekends voor het moment vermeden, maar zelfs tijdens de week is onze nachtrust kort en niet echt van goede kwaliteit. Omdat we de auto toch niet kunnen parkeren voor de deur, gaat Gonzalo deze week naar het werk met de metro en grote inkopen moeten er deze week niet gebeuren, want we eten elke avond in een van de txosnas (zie vorig stukje over fiestas in Portugalete) aan de andere kant van de straat.

Vandaag is het bovendien de "grote" dag, de feestdag van de Cristo de los Remedios : alle winkels (voor zover ze toch openden tijdens augustus) zijn gesloten en er vinden een massa processies plaats, van het christusbeeld in kwestie, van de peñas (hier dus de taurine clubs) en zoals bijna dagelijks van de namaakstier met vuurwerk. Gisteren werd het grote vuurwerk, dat in Spanje steeds de feesten extra belicht, afgeschoten. Vanop ons balkon aan de voorkant hebben we een prachtig gezicht op het vuurwerk én op de wijze waarop de brandweer inspringt bij ongevallen (enkele jaren terug is de wei waar het vuurwerk afgeschoten wordt deels in vlammen opgegaan; nu hadden ze alles gemaaid een maand terug)...al waren het de mannen van het kraam van PP (partido popular of de christendemocratische partij) die zelf de vlammen blusten van de vuurpijl die op hun dak gevallen was. Amai, de rook die even bleef hangen na al dat vuurwerk!
Allemaal mooi en wel, maar ik zal weer blij zijn dat het erop zit. Geef mij maar fiestas in een dorpje : iedereen die elkaar kent, iedereen die deelt in opbouw en plezier en na een weekend is het gedaan...want zeg nu zelf : wie houdt dit feestritme aan gedurende 10 dagen?

Geen opmerkingen: