donderdag 31 januari 2008

Van Herrerasaurus en vriendjes

In de Argentijnse provincies San Juan en La Rioja bezochten we 2 ongelooflijk indrukwekkende parken : Ischigualasto en Talampaya. Hoewel je ervoor best in een saai en "in the middle of nowhere" dorp moet overnachten (en wij hadden in onze hostal ook bezoek van allerlei beestjes : tropische kakkerlakken die Gonzalo de stuipen op het lijf jagen, en kikkers die ik maar niks vind, zeker niet wanneer ik lig te slapen of op het toilet zit), het is en blijft de moeite deze parken in je reis in te programmeren.
De 2 parken staan gezamenlijk op de werelderfgoedlijst en je beseft meteen waarom bij het doorkruisen ervan : Ischigualasto, voor de Argentijnen Valle de la Luna (maanvallei) is wetenschappelijk gezien een kerkhof van allerlei soorten dinosaurus en een geologisch museum van het Triásico...dat gaat ons petje soms serieus te boven! Namen raden voor bepaalde rotsformaties in het park is natuurlijke andere koek, bijvoorbeeld de "onderzeeboot" of de "champignon"(meteen ook het symbool van het park). Voor de "champignon" kwam er ook een woestijnvos een kijkje nemen.
In het museum kregen we een interessante uiteenzetting over een van de dinosaurusfossielen die ter plaatse gevonden is : de herrerasaurio.
Talampaya is bekend om zijn rose-rode rotsen, en die zijn 's namiddags dan ook mooi in de zon...ook hier een pak rotsformaties met een koosnaampje (de 3 koningen, de condor,...), maar de afmetingen van de rotsen geven toch dat beetje "extra". Hier kun je ook een parcours volgen langs allerlei petrogliefen...joost mag weten wat ze betekenen, maar mooi zijn ze wel.


Geen opmerkingen: