woensdag 21 januari 2009

Sydney : meer dan Harbour Bridge en Opera House

Vraag het aan 1000 mensen en de meesten zullen één van de architecturale meesterwerken aan Sydney Harbour het meest associëren met Sydney. De coat hanger is indrukwekkend (vooral als je over de brug rijdt) en de Opera House is mooi en samen maken ze Sydney Harbour Bay echt een "plaatje", dat je echt kunt appreciëren vanuit de lucht en vanop een ferry naar Manly bijvoorbeeld.

Maar er is meer, ook aan Sydney Harbour zelf. We trokken naar Manly waar we niet alleen enkele goedgemaakte biertjes proefden in een microbrewery, maar waar we ook vertrokken voor een aangename wandeling langs de baai en waar we volop genoten van de aparte bloemen en planten, van ontmoetingen met grote hagedissen en leguanen en waar we zelfs stootten op Aboriginal rotstekeningen.

Wie interesse heeft voor de "locale" fauna en flora, is ook snel enkele uren zoet in de Botanical Garden. Waarschijnlijk de speciaalste bewoner van de tuinen is een soort vleermuis die overdag slaapt in de bomen bij de palmentuin en die 's avonds de hemel kleurt wanneer ze en masse de tuinen uitvliegt. Je beseft de reële grootte van het dier wanneer je er eentje de vleugels ziet openslagen en die erna terug rondom zich drapeert.

Tijdens ons verblijf hadden we niet echt geluk met het weer in Sydney : bij onze aankomst was het frisser dan normaal en bij ons vertrek was het ronduit slecht weer, met mist en een pak regen. Zo viel een uitstap naar The Blue Mountains letterlijk in het water. Gelukkig zijn er andere activiteiten mogelijk bij dit weer, zoals een museumbezoek. Wij bezochten het Power House Museum. Mochten we kinderen hebben en in de buurt wonen, zouden we hier regelmatig komen : het museum heeft niet alleen een sterke hands on sectie over technologie, het heeft ook een transportafdeling met een indrukwekkende tentoonstellingsruimte (met stoomtrein, vliegtuigen, zelfs een satelliet).

Hoe je het ook draait of keert, Sydney is een wereldstad en dat vertaalt zich niet alleen in een druk zakencentrum, verkeersproblemen en een skyline, maar ook op gastronomisch vlak in een breed gamma aan verschillende drank- en eetgelegenheden. De typische Australische pub, met locale bieren (de locale wijnen zijn ook hier duur!) vind je vooral in de oudste zone van de stad, The Rocks. Even verderop heb je Chinatown en The Spanish Quarter (juist, ja). Wie graag vis en schaaldieren lust, moet beslist naar Sydney Fish Market. Je ziet er niet alleen de raarste soorten (zoals blauwe krabben), maar je kunt voor weinig geld allerlei lekkers eten. Omdat de Australische dollar zo laag stond, besloten we ook één van de top end Sydney restauranten te bezoeken, nl. Chez Guillaume in het Opera House. Helemaal niet slecht, maar toch eerder van de nouvelle cuisine stijl (lees : kleine porties).

Bij het vertrek op de luchthaven kregen we een "bonus" : de Qantas A380 naar Los Angeles stond even verderop, taxiede naar het einde van de startbaan en steeg op voor onze ogen (Australische luchthavens hebben werkelijk overal grote glazen wanden, wat maakt dat je de luchthavenbedrijvigheid op de voet kunt volgen, waar je je ook bevindt in de terminal)...toch wel indrukwekkend (en de volgende keer vliegen we misschien zelf op eentje, want vanaf januari'09 vliegt Qantas op de London-Sydney route ook met een A380).

Geen opmerkingen: