vrijdag 23 januari 2009

Adelaide, waar Bourgondiërs thuis zijn...

Bij sommige steden overvalt dat gevoel je meteen : je voelt je er thuis, al ben er nooit voorheen geweest of ken je er niemand. Hoewel we er op een zondagmorgen voor 7am aankwamen, wisten we meteen dat het hier goed leven is : de straten breed, mooie gebouwen, veel groen en een pak cafés en restauranten. Ook het weer is hier doorgaans erg aangenaam, zonder de extreme hitte die andere delen van het land teistert.

We hadden een kamer gereserveerd in de Austral, een typisch "hotel"; in Australische termen is dat een statig gebouw van einde 19de eeuw of begin 20ste eeuw, dikwijls met een balkon, waarin op de gelijkvloerse verdieping een pub gevestigd is en op de bovenverdieping(en) kamers zijn, veelal met gemeenschappelijke badkamer op de overloop. Wellicht worden die tijdens het weekend ruim gebruikt (toch wel handig : je overnacht in gebouw waar je uitgaat), maar tijdens de week is het kalm : wij hadden steeds het hele hotel voor ons alleen.

Aangezien de Austral in het hartje van Adelaide's uitgangscentrum ligt, konden we naar hartelust genieten van deze bruisende stad. De bar Oostende, een Belgian Beer Café dat mosselen en friet ( in een ceramieken puntzak) serveert, is net om de hoek. De universiteitsgebouwen en musea (met een uiterst complete permanente tentoonstelling over leven en geschiedenis van de Aboriginals, maar ook bijvoorbeeld het skelet van de dinausaurius-buideldier als het ware) liggen op wandelafstand. Met de tram rij je zo naar een voorstad met strand en pier. De grootste opgave is nog beslissen welke soort cuisine je die middag / avond verkiest...

Ook zijn er tal van interessante uitstapjes te maken vanuit Adelaide. Wij kozen een boottocht op de Murray River en een intensieve wijnproefdag in Australië's bekendste vallei, nl. Barossa Valley.
De waterhuishouding van Australië is complex en Adelaide (Southern Australia in het algemeen) bijvoorbeeld is sterk afhankelijk van het water dat afkomstig is van de Darling (van de tropische zomerstormen in Queensland), die uitmondt in de Murray en van het smeltwater van de Snowy Mountains in New South Wales en Victoria dat ook in de Murray terecht komt. Water wordt uit de Murray en naar Adelaide gepompt; onderweg naar Murray Bridge zie je steeds een enorme pijpleiding naast de weg. Hoewel de Murray misschien minder breed is dan jaren terug, het is nog steeds een imposante stroom en paddle steamers maken tegenwoordig toeristische uitstapjes op de rivier. Wij namen een modernere boot en observeerden volop de vogels die hier hun habitat hebben, zoals pelikanen, allerlei steltvogels en zelfs een king fisher.

's Morgens stopten we ook in Mount Lofty, waar we een prachtig uitzicht hadden over Adelaide en omgeving. Net voor we daar een kijkje namen, zagen we een kangoeroe en even verder een koala. Trouwens, op de betonnen middenberm van de ringweg rond Adelaide zijn op regelmatige afstand patches van kippengaas gespannen, dit om koala's te helpen aan de overkant van de ringweg te geraken, want hun klauwen hebben geen grip op het naakte beton.

De uitstap naar Barossa Valley was meer straightforward : weinig directe informatie over het wijn maken (gelukkig konden we vragen stellen), maar proefsessies van maar liefst 6-8 wijnen per bodega! Gelukkig werden we 's middags verwend met een uitgebreide Australian barbie (BBQ) en zo waren we na de uitstap niet volledig over ons theewater!

Jammer dat we hier niet langer konden blijven, maar we keren terug, al was het maar voor de local brew Coopers, dat we veruit de beste "nationale" brouwer vonden, met een vooral erg lekkere Pale Ale en Sparkling Ale. In Adelaide (en op Adelaide airport) is er zelfs een Coopers pub. Hun merchandising was ook erg grappig : we kochten een t-shirt en een schort.

Geen opmerkingen: