maandag 13 oktober 2008

Met Onsma en Onzepa in Keizer Karels voetsporen

Onsma en Onzepa komen op bezoek wanneer ze hun gouden huwelijksjubileum zouden kunnen vieren...hoewel ze geen feestje willen, organiseerden we toch iets speciaals : laat ons een uitstap maken naar de streek waar Keizer Karel, Gentenaar van geboorte, besloot zijn laatste anderhalf jaar door te brengen. Trouwens, ook dat wordt dit jaar herdacht, want het is net 450 jaar geleden.

Vooraleer hij zijn intrede kon nemen in het klooster van Yuste, woonde hij een tijdje in een van de kastelen van zijn vriend, de hertog van Alba, nl. dat van Jarandilla de la Vera...laat dat nu net geen Parador geworden zijn! Wijle daarheen, en onderweg nog een halte in een ander kasteel van de familie : dat van Oropesa, heden ten dage ook Parador. Voor de volledigheid : de grootvader van de derde hertog van Alba (die gouverneur der Nederlanden werd benoemd door Karels zoon, Filips II) was immers graaf van Oropesa en werd beloond voor zijn loyauteit aan de kroon met een hertogentitel.

Het klooster van Yuste is gesloten op maandag (maar onze persoonlijke ervaring zegt dat het klooster van buiten mooier is dan binnenin), maar het mooie weer zette prachtige landschappen en panorama's extra in de verf...we genoten allemaal!

Geen opmerkingen: