woensdag 26 maart 2008

Oud en nieuw in León

Ter gelegenheid van het Spaanse equivalent van het Vakantiesalon konden we voor een prikje een overnachting in de Parador van León boeken...én daar droomden we al een tijdje van, want het Hostal San Marcos, voormalig hospitaal op de Camino de Santiago, is een prachtig gebouw. Ik was al eerder in León : de eerste keer voor het trouwfeest van Javi en Yolanda (in de Parador), en dan op mijn "camino"...tijdens geen enkele van deze bezoeken had ik echt veel van de stad kunnen zien, en dat zou ik nu eens goedmaken. Trouwens, sinds kort is de stad een modern museum rijker, het MUSAC, dat voor zijn architectuur al menige prijzen gekregen heeft, al is het bijlange niet het grootse museum van het type Guggenheim.

León heeft zoals vele Spaanse steden de laatste jaren een renovatie van het historisch centrum gekregen én op de kop toe de inplanting van enkele nieuwe, moderne en functionele gebouwen, zoals het MUSAC. Daarenboven bevat het een topconcentratie aan bars (en restauranten) in de barrio húmedo, of "vochtige wijk".
Wie de kathedraal in topvorm wil zien, zal toch nog enkele jaren geduld moeten hebben : de daken zijn hersteld en de bomen zijn uit de muren en daken verwijderd, maar netten en hekken doen vermoeden dat er recent nog gargoyles afgebroken zijn (inderdaad). De renovatie van de glasramen wordt goed uitgebuit, als dat zo kan gezegd worden, want er worden begeleide toeren op de stellingen voor de roset in de voorgevel georganiseerd : op 20m hoog de werken volgen...het kan tot mid-2009 (maar tijdens de weekends enkel op zaterdagvoormiddag)!
Voor een weekend in februari een prachtbestemming, maar voor de glasramen keren we nog terug!

Geen opmerkingen: