dinsdag 29 januari 2008

Weekendje in eigen land

Het is al wel een hele tijd terug, maar nu heb ik pas een beetje tijd om de blog te vervolledigen met onze uitstappen sinds november 2007.
We hadden allebei nog een pak "Parador-Amigos" punten op te gebruiken voor eind 2007 en dus was het maar beter dat te doen vooraleer we "grote vakantie" zouden nemen, in mijn geval voor een maand vanaf 21 november. Zo gezegd, zo gedaan : de keuze ging uit naar een nachtje in de parador van Soria (hoofdstad van de provincie Soria, in Castilla y León), gevolgd door een nachtje in de parador van Olite (Navarra), en deze plaatsen lenen zich uitstekend voor de bijhorende sightseeing!
De parador van Soria is dan wel een modern gebouw, maar het is gebouwd op de hoogste plaats van de stad en dat levert prachtige vergezichten op. Soria zelf lijkt dan wel niet meteen de meest interessante stad, maar ik was erg aangenaam verrast : als je enige interesse hebt voor de romaanse kunst, dan ben je in Soria op de juiste plaats. Een massa kerkjes die hun typische romaanse trekken behouden hebben en nu gerenoveerd staan te schitteren; enkele die in slechte staat verkeerden, zijn afgebroken, maar de romaanse "juwelen" zijn ingebouwd in andere kerkjes...een prachtig idee. Olite is een omwald dorp met kasteel-paleis en de ruïne van het oude paleis (alleen de façade bleef overeind) werd opgeknapt en ingericht als parador. De plaats huisvest ook een museum van de wijn (van Navarra). Beslist de moeite is de tour van het nieuwe paleis dat tal van torens van allerlei vormen heeft waar je overal naar boven kunt om steeds andere delen van kasteel en dorp uit de hoogte te aanschouwen...zo ben je vlug enkele uren zoet!
Ons weekend was dus weer een voltreffer.

Geen opmerkingen: