vrijdag 4 juli 2008

Allerlei proeverijen

Met onze verjaardagen plannen we telkens een weekend naar keuze van de jarige. Gonzalo koos ditmaal voor het enotoerisme : een bezoek aan de Ribera de Duero, Spanje's tweede wijnzone op zo'n 160km ten noorden van Madrid. We verbleven in het door de gemeente Sotillo de la Ribera opgeknapte Palacio de los Serrano en we bezochten twee bodegas waarvan eentje in het dorp zijn echt uitzonderlijke kelders heeft. Die dateren van de 16de eeuw en bevinden zich op sommige plaatsen op 30m diepte in de plaatselijke heuvel. Dit is pas een ideale lagerplaats!

De tweede bezochte bodega bevond zich in een naburig dorp en is de supermoderne uitbouw van een van de stichtende wijnmakers van deze zone. We kregen een pak uitleg en de geproefde wijnen mochten er zijn. Ons enotoerismepakket hield eveneens een typische maaltijd in Aranda de Duero in. Aranda is een van de drie steden waar de gastronomische delicatessen bij uitstek het cordero lechal of melklam is, en dat smaakt (zeker met een goede Riberawijn erbij). Het restaurant waar we aten, is trouwens een lagar of plaats waar de druiven geplet werden om de most te bekomen waaruit de wijn ontstond. De wijnbedrijvigheid verhuisde ondertussen naar een naburig dorp en de bodega (kelder hier) doet tegenwoordig dienst als museum...beslist de moeite. In het dorp waar we verbleven, zijn 4 cafés en in elk café vind je een speciale ijskast met de locale druivennatten; we bleven 's avonds dan ook ter plekke : eerst enkele glazen wijn in de cafés, dan een prachtige lap gegrild vlees op het terras van het enige restaurant. Niet mis! En voor degenen die liever een stukje kaas eten...in het dorp is er ook een kaasproducent, waar je steeds terecht kunt voor een bezoek (er is een gang met vensters die uitkijken op de verschillende fabricageruimtes en de uitleg vind je op bordjes naast de vensters).

Op zondag reden we dus tevreden terug naar Madrid. De landschappen onderweg waren soms ontzettend mooi, vooral met de wilde bloemenpracht langs de weggetjes en in de velden. We stopten ook nog in enkele omwalde dorpjes waar kerkjes getuigen van de romaanse bouwkunst...als dat niet mooi is!

Geen opmerkingen: