donderdag 19 juni 2008

Poten en oren

Een recept dat ik me herinner van mijn kinderjaren : poten en oren met rozijntjes. Om Gonzalo een tiental dagen voor zijn verjaardag (40!) te verrassen was ik varkenspoten, -oren en -staarten gaan kopen bij mijn Spaanse locale slager en had ik alles (opgelegd op zout, dus handig voor de reis) meegenomen naar België. Drie nachten te week in een emmer water, dat kan tellen. Wat ook kan tellen is de tijd nodig om alles gaar te koken! Uiteindelijk bleek het zo'n dikke twee uur te zijn...te veel om Gonzalo ter plekke te laten genieten van deze lekkernij. Onsma sneed alles fijn (amai, wat ’n werk) en wij aten er wel van, maar gelukkig bleef er nog genoeg over voor de diepvries...dat is voor Gonzalo bij zijn volgend bezoek aan Heverlee!

Weekendje België...vakantie? Neen of toch ja?

Tweemaal per jaar rijden we naar België, kwestie van wat spullen te kunnen meenemen. Op de heenweg is dat dikwijls Spaanse wijn voor vrienden en familie, op de terugweg onder andere Belgisch bier. We proberen het telkens te combineren met een of andere special event, zoals het Belgian R&B festival van Peer vorig jaar. Dit jaar kwam het overeen met Reins verblijf in België, en zeg nu zelf : het is gemakkelijker de trip naar Antwerpen te maken dan naar Buenos Aires.


Op vrijdag stapten we met haar door Antwerpen en Gonzalo was verrast een café zoals het Elfde Gebod aan te treffen. Die zelfde avond genoten we van Mechelse asperges in Leuven en babbelden erna lang na thuis bij Katja. Op zaterdag deden we onze traditionale toer van de Leuvense binnenstad en hielden ook halt in vroegere woonplaats Bierbeek. 's Avonds aten we erg lekker bij Paolo in erg aangenaam gezelschap (OnzeJan&co...zelfs de studerende kinderen waren allemaal van de partij). Op zondag maakten we een uitstap met Wim, via Spontin en Dinant (die Deense mosselen zijn niet mis!) naar de open-brouwerij-dagen in Rulles en Bastogne. Telkens weer ben ik onder de indruk van wat er in ons land aan monument bestaat van de wereldoorlogen. Voor Gonzalo is dat nieuw : na de loopgraven in het Ieperse heeft hij nu ook de Slag om de Ardennen leren kennen. Een aangename culinaire verrassing van de streek is de noix de Bastogne...we hebben er maar meteen eentje gekocht. En 's avonds thuis bij Onsma en Onzepa gezellig aan tafel, voor een licht avondmaal, want enkele uren erna moesten we uit ons bed voor een rit naar de luchthaven van Charleroi, vanwaar Gonzalo al vertrok naar Spanje en het werk.

maandag 2 juni 2008

...en de kok vandaag is : Gonzalo!

Kijk eens naar de schitterende paella die Gonzalo laatst bereidde...en die was erg lekker ook!

Zelfs de ingevroren resterende porties, die we gisteren opwarmden en aten, waren beter dan veel van de paella's die ze je in de restauranten aanbieden...